Wat zijn de kosten voor webhosting?

Het kiezen van het juiste hostingpakket kan soms best lastig zijn. Met de informatie op deze pagina, wordt dat hopelijk wat makkelijker!

Indicatieve kosten

Voor een eenvoudige website heb je doorgaans tussen de 500 en 1000 MB nodig.

De gemiddelde prijs ligt tussen de 60 en 100 euro per jaar.

Goedkope webhosting is vrijwel altijd van slechte kwaliteit!

Hoe kom je aan webhosting en waar let je op?

Hostingproviders, hostingpakketten en tarieven

Webhosting regel je via een hostingprovider en daarvan zijn er eigenlijk veel te veel! De keus voor een goed hostingbedrijf wordt extra bemoeilijkt door het enorme aanbod in hostingpakketten, soorten servers en de verschillen in tarieven.

Daarnaast zijn er in webhostingland ook heel veel resellers actief. Dit zijn geen gespecialiseerde hostingbedrijven, maar tussenpersonen die de hosting voor hun klanten regelen.

Hostingbedrijven rekenen vaak vergelijkbare tarieven, terwijl je bij resellers vooral betaalt voor gerelateerde diensten, zoals persoonlijke ondersteuning en het onderhouden van je website.

Kies voor een geregistreerd hostingbedrijf

Een goed hostingbedrijf is geregistreerd bij het SIDN. Kijk hier of jouw provider is aangesloten.

Wat zit er in een gemiddeld hostingpakket?
Webruimte, database, beheerpaneel, e-mail

Hostingpakketten zijn zo divers dat het nauwelijks mogelijk is om aan te geven wat er zoal in een ‘gemiddeld’ hostingpakket te vinden is. Wél kan er iets worden gezegd over waar een goed hostingpakket aan zou moeten voldoen!

Het belangrijkste onderdeel van webhosting is de ruimte op de server. Alle verschllende pakketen zijn vooral gebaseerd op de groottte van de ruimte die men nodig denkt te hebben. 

Een eenvoudige website, bijvoorbeeld onze eigen website watkosteenwebsite.nl, heeft voldoende aan 500 tot 1000 MB webruimte. 

 

500 tot 1000 MB webruimte is meestal voldoende

Wij adviseren u géén pakketten te gebruiken waarin minder dan 500 MB wordt aangeboden.

Voldoende webruimte

In een degelijk hostingpakket heeft u voldoende opslagruimte tot uw beschikking. Een professioneel hostingbedrijf kan met alle gemak pakketten van 10, 20 of 100 gigabites aanbieden, mits ze de juiste (hoogwaaardige software gebruiken).

Er zijn zelfs bedrijven die ongelimiteerde ruimte aanbieden, zoals bijvoorbeeld bij het Pluspakket van Antagonist

E-mail moet inbegrepen zijn

Apart betalen voor een e-mailpakket is niet meer van deze tijd. In een degelijk hostingpakket moet het mogelijk zijn om meerdere e-mailadressen aan te maken, zonder dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht

Elk pakket dat niet voorziet in het aanmaken van meerdere e-mailadressen, is wat ons betreft geen degelijk hostingpakket.

Er is minimaal 1 database beschikbaar

Aan een degelijk hostingpakket is minstens 1 database gekoppeld, zonder dat men hiervoor extra hoeft te betalen. Bij veel hostingbedrijven, is het zelfs mogelijk ongelimiteerd aantal databases aan te maken.

Een hostingpakket waar geen database aan is gekoppeld of waar men extra moet betalen voor een database, is geen degelijk hostingpakket.

Overzichtelijk beheerpaneel

Een degelijk hostingpakket wordt opgeleverd met een net zo degelijk beheerpaneel waarin u zelf van alles kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van databases en e-mailadressen.

Een degelijk hostingpakket is gekoppeld aan een beheerpaneel waar u veel opties zelf kunt instellen. Des te meer opties beschikbaar zijn, des makkelijker kunt u gebruik maken van uw hostingpakket.

Wat kost een degelijk hostingpakket?

Hieronder ziet u van een aantal bekende hostingbedrijven de kosten voor het voordeligste hostingpakket. Alle prijzen zijn inclusief BTW. Acties en aanbiedingen zijn niet meegenomen in dit overzicht.

Het kostenoverzicht hieronder is gebaseerd op de tarieven die per 1 februari 2019 zijn aangegeven op de website van het betreffend hostingbedrijf.  

HostingbedrijfJaarprijsGigabytesE-mailadressenDatabases
Antagonist€90,60100OnbeperktOnbeperkt
MijnDomein€60,0020Onbeperkt10
Transip€43,5610Onbeperkt100
Versio€36,305OnbeperktOnbeperkt
Hostnet€58,08555

TIP - Uw eigen naam als domeinnaam!

Een Instagram, LinkedIn of Facebook pagina is leuk, maar nooit 100% van jezelf. Een eigen website is en blijft altijd van jou. En daar kun je mee doen (of laten) wat je maar wilt!

Zichtbaar online begint met een eigen site op je eigen naam!

Resellerhosting versus gewone hosting
Webhosting via onderhuur

De webhostingwereld is een zeer concurrerende branche, waarbij naast de gevestigde hostingbedrijven ook nog eens heel veel resellerhosters hun diensten aanbieden. 

Resellers bieden naast webhosting vaak meer diensten aan, zoals het bouwen, onderhouden of optimaliseren van websites. Winsten worden vooral gemaakt op deze diensten en niet zozeer op het aanbieden van webhosting. 

Webhosting is voor deze reseller slechts bijzaak en dus besteden zij ook nauwelijks aandacht aan het verbeteren van hun service ten aanzien van webhosting. 

Registreer ook de .com versie van uw domeinnaam

Om misbruik te voorkomen, doet u er verstandig aan zowel de .nl als de .com versie van uw domeinnaam te registreren.

Hoe werkt reseller hosting?

Resellers huren een server of serverruimte bij een webhostingbedrijf. Net als een echt resellerbedrijf, verdelen zij de beschikbare ruimte op de server in kleine pakketten en die verhuren ze aan hun klanten. 

De hosting wordt dus verzorgd door een erkend webhostingbedrijf, maar de ruimte wordt vervolgens onderverhuurd aan klanten van de reseller. 

Hoe herken ik een reseller?

Webhostingbedrijven zijn geregistreerd bij het SIDN. Resellers zijn niet geregistreerd bij het SIDN. Wil je weten of een aanbieder van webhosting een echt webhostingbedrijf is of een reseller, dan kun je dit eenvoudig controleren via deze pagina.

Staat het beoogde hostingbedrijf niet in dit overzicht, dan heb je te maken met een reseller.

Is webhosting via een reseller slecht voor mijn website?

Dat hoeft niet en is afhankelijk van de vraag bij welk bedrijf de reseller is aangesloten. Wordt er een goede server gebruikt met software die up-to-date is, dan is er niets aan de hand. 

Sterker nog: wie via een reseller meerdere diensten afneemt, kan hieruit zelfs voordeel behalen, bijvoorbeeld wanneer de reseller ook jouw website bouwt of onderhoudt.

 

Wat kunnen de voordelen van webhosting via een reseller zijn?

Zoals gezegd bestaan de core-diensten van resellers vaak niet uit het aanbieden van webhosting. Veel designbureau bieden bijvoorbeeld als extra service aan hun klanten webhosting aan. 

Laat je bijvoorbeeld je website door dit bureau bouwen en onderhouden, dan kunnen zij dus niet alleen vragen beantwoorden en oplossingen aandragen ten aanzien van je website, maar ook ten aanzien van de hosting.

Voor een optimale weergave van deze website gebruiken wij cookies. View more
Accept