Wat kost een .nl domeinnaam?

Alles dat u zou moeten weten over het registreren van uw nieuwe domeinnaam. 

Indicatieve kosten

Een domeinnaam die eindigt op .nl kost gemiddeld 8 euro per jaar. Voor een .com domeinnaam betaalt u gemiddeld 12 euro per jaar.

Goede partijen voor het registreren van uw domeinnaam zijn bijvoorbeeeld Vimexx en Versio.

De juiste domeinnaam voor je website kiezen en registreren

Waar let je op, wat is belangrijk en wat juist niet?!

Een nieuwe website begint met de registratie van een domeinnaam, althans, als dat nog niet is gedaan. Aan uw domeinnaam kan vervolgens webhosting worden gekoppeld en daarop wordt uw nieuwe website gebouwd.

Het registreren van uw domeinnaam kan via uw hostingprovider en daarbij doet u er verstandig aan een aantal zaken in gedachten te houden.

Op deze pagina leest u waar u op let bij het registreren van een nieuwe domeinnaam. 

Kies een .nl domeinnaam

Is de inhoud bestemd voor Nederlandse bezoekers, kies dan indien mogelijk voor een .nl domeinnaam.

Hoe werkt het registreren van een domeinnaam?
Registrar, jaarlijkse kosten en domeinnaam extensies

Een nieuwe domeinnaam registreert u bij  webhostingprovider) die aangesloten is bij het SIDN, de organisatie die verantwoordelijk is voor de regulering van domeinnamen met de .nl extensie.

Bij registratie betaalt u een jaar vooruit en dient u jaarlijks de domeinregistratie te verlengen. Ook dat kan via het bedrijf waar u de domeinnaam hebt geregistreerd.

Regulatie .nl domeinnamen

Het SIDN is verantwoordelijk voor de regulering van .nl domeinregistraties.

Word ik eigenaar van de naam?

Ja, juridisch gezien bent u eigenaar van de domeinnaam. U mag deze dus naar eigen inzicht gebruiken en (mocht dit wenselijk zijn) overdragen aan iemand anders of verkopen.

U dient zich echter wel te houden aan de voorwaarden waaronder .nl domeinnaamregistratie plaatsvindt.

Word een domeinnaam automatisch verlengd?

Dat hangt af van het bedrijf waar u de domeinnaam registreert. In de meeste gevallen vindt automatische verlenging plaats.

In andere gevallen ontvangt u een e-mail met de vraag of u de domeinnaam wilt verlengen.

Moet ik hosting af nemen bij hetzelfde bedrijf?

Nee, dat hoeft niet. De meeste mensen registreren hun domeinnaam bij hetzelfde bedrijf als waar zij hosting afnemen. Dit is echter geen verplichting.

Het is dus mogelijk om bij het ene bedrijf uw domeinnaam te registreren en deze te koppelen aan webhosting bij een ander bedrijf. Om praktische redenen is het echter aan te raden de domeinnaam te registreren bij de partij waar u ook de hosting afneemt. 

Wat gebeurd er als ik een domeinnaam opzeg?

Heeft u geen behoefte meer aan de domeinnaam, dan kunt u deze via uw registrar opzeggen. De domeinnaam komt dan 40 dagen lang in quarantaine te staan, wat betekent dat niemand anders, behalve uzelf, aanspraak kan maken op de domeinnaam.

Deze quarantaine is bedoeld voor situaties waarin een domeinnaam per abuis is opgezegd of de eigenaar vergeten is de domeinnaam te verlengen.

Wat kost een domeinnaam?

Hieronder ziet u van een aantal bekende hostingbedrijven de kosten voor domeinregistratie. Alle prijzen zijn inclusief BTW. Acties en aanbiedingen zijn niet meegenomen in dit overzicht.

Laatst bijgewerkt: 15 december 2022

 

Registrar.nl .com
Versio€7,25 €10,00
MijnDomein€9,00€15,00
Transip€9,06€15,12
Hostnet€10,00€15,00
Antagonist€10,95€10,95

TIP - Uw eigen naam als domeinnaam!

Een Instagram, LinkedIn of Facebook pagina is leuk, maar nooit 100% van jezelf. Een eigen website is en blijft altijd van jou. En daar kun je mee doen (of laten) wat je maar wilt!

Zichtbaar online begint met een eigen site op je eigen naam!

Hoe ziet de ideale domeinnaam eruit?

Kort, leesbaar, herkenbaar en logisch

Een korte domeinnaam leest prettig en is ook nog eens makkelijker te onthouden. Daarnaast is een korte domeinnaam ook heel handig wanneer u van plan bent uw website te promoten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld AdWords gebruiken en dan is een korte domeinnaam erg praktisch.

Zorg ervoor dat uw een logische domeinnaam kiest. Een naam als allebeetjeshelpen.nl voor een informatieve website over spinnen zullen bezoekers niet snel onthouden.

Biedt u diensten of producten aan via uw website, dan kan het gebruik van een keyword handig zijn. Keywords zijn woorden die bezoekers gebruiken om bepaalde producten of diensten te vinden via zoekmachines. 

Registreer ook de .com versie van uw domeinnaam

Om misbruik te voorkomen, doet u er verstandig aan zowel de .nl als de .com versie van uw domeinnaam te registreren.

Geen cijfers

Een domeinnaam met cijfers is lastiger te onthouden en ook moeilijker uit te spreken. Bezoekers zullen de volgorde van letters en cijfers verwisselen en ook het intypen van een cijfer op een toetsenbord (voor een domeinnaam) is ongemakkelijk, omdat dit niet gangbaar is.

Niet te lang

Een lange domeinnaam wordt minder snel onthouden, typt minder makkelijk en levert ook wat praktische uitdagingen op. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van uw domeinnaam in een logo of het adverteren met uw domeinnaam.

Geen koppelteken

Twee woorden scheiden met een koppelteken kan verwarrend zijn voor bezoekers. Zij zullen geneigd zijn de woorden aan elkaar te schrijven en daardoor op een andere website terecht komen.

Makkelijk te onthouden

Des te korter de domeinnaam, des te groter de kans dat mensen deze onthouden. Bedenk hierbij dat woorden met een X , Q, Y en getallen, doorgaans minder makkelijk in ons geheugen worden opgeslagen.

Engelse termen vs Nederlandse

Bouwt u een website voor een doelgroep waar Engelse termen gebruikelijk zijn, dan is dat geen bezwaar. Weightwatchers.nl in plaats van gewichtbekijkers.nl is een logische keuze.

Wees terughouden met het gebruik van Engelse termen wanneer u zich richt op Nederlandse bezoekers of Nederlandse producten / diensten aanbiedt.

 

Conflictloos

Zorg ervoor dat u met de registratie van uw domeinnaam geen auteurs of merkenrecht overtreedt, bijvoorbeeld door een variatie van een merknaam of te registreren.

KoopGoogle.nl is een praktijkvoorbeeld van een naam die in strijd is met het merkenrecht en waarbij de eigenaar gedwongen werd de domeinnaam aan Google over te dragen.

Voor een optimale weergave van deze website gebruiken wij cookies. View more
Accept